Izbeljivanje zuba

Boja zuba se može poboljšati raznim metodama i pristupima uključujući paste za izbeljivanje zuba, profesionalno čišćenje zuba, uklanjanje mekih i tvrdih naslaga, unutrašnje beljenje depulpisanih zuba, spoljašnje beljenje vitalnih zuba, mikroabrazije, postavljanje krunica i venira.

Razlikujemo izbeljivanje vitalnih i depulpisanih zuba.

Najčešća pitanja u vezi izbeljivanja zuba su:

  • Da li je izbeljivanje zuba štetno?

Beljenje zuba nije štetno po zube ako se radi na pravi način i sa odgovarajućim proizvodima.

  • Da li su zubi nakon tretmana osetljiviji i podložniji oštećenjima?

Pojedini pacijenti  tokom tretmana mogu imati pojačanu osetljivost zuba na hladnoću. Ova pojava nestaje 1-3 dana nakon završetka ili prevremene obustave terapije.

Zašto izbeliti zube?

Za pacijente koji redovno održavaju oralnu higijenu, izbeljivanje zuba ima dugotrajniji efekt od bilo kojeg drugog stomatološkog tretmana.

Pre tretmana izbeljivanja zuba preporučujemo ultrazvučno uklanjanje kamenca kao i mekih naslaga sa zuba, i pigmentacija uzrokovanih konzumiranjem cigareta i kafe.

 

TEHNIKE BELJENJA ZUBA

Postoje dve tehnike beljenja vitalnih zuba:

  1. Ambulantno beljenje vitalnih zuba i
  2. Kućno-noćno beljenje vitalnih zuba.

Ambulantno beljenje vitalnih zuba

Ova tehnika podrazumeva beljenje zuba u ambulantnim uslovima od strane stomatologa. Koriste se gelovi za izbeljivanje zuba visokih koncentracija.  Ceo proces traje od 30 do 60 minuta.

Kućno-noćno beljenje vitalnih zuba

Veoma primamljiv i popularan, ali i efikasan metod je sigurno metod noćnog beljenja zuba u čijem izvođenju učestvuje i sam  pacijent.  Postupak podrazumeva izradu treja u koji se aplikuje gel za izbeljivanje, a pacijent je nosi najčešće osam sati tokom noći. Vreme trajanja tretmana zavisi od intenziteta diskoloracije zuba.


Archives

Translate »